50 jaar passie voor migranten!

Het Nederlands Centrum Buitenlanders (NCB) viert dit jaar zijn 50-jarig jubileum! Sinds de oprichting op 1 augustus 1974, na de fusie van de Landelijke Stichting Buitenlandse Werknemers en de Landelijke Stichting Buitenlandse Studerenden, is NCB uitgegroeid tot een toonaangevende organisatie voor migranten in Nederland.

Vanaf het begin heeft NCB zich ingezet voor het verbeteren van huisvesting, onderwijs, werkgelegenheid, kiesrecht, politieke vertegenwoordiging, dubbele nationaliteit en de bestrijding van discriminatie en racisme tegen migranten. We richten ons op gelijke rechten en het versterken van migranten door middel van taalonderwijs, scholing en het toegankelijk maken van instituties. Kortom, wij creëren gelijke kansen voor migranten en helpen hen volwaardige burgers te worden in de Nederlandse samenleving.

De eerste directeur van NCB was de heer Ben Kolen. In 1982 trad Mohammed Rabbae aan als directeur, en onder zijn leiding werd NCB een landelijke belangenorganisatie die nauw samenwerkte met migrantenorganisaties en lokale Centra Buitenlanders.

Ilhan Akel trad op 1 maart 1994 aan als directeur van NCB. Onder zijn leiding werd NCB in 1995 een onafhankelijke projectorganisatie, nadat staatssecretaris Terpstra in 1994 had aangekondigd één centrale organisatie voor alle minderhedenverenigingen van Surinamers, Antillianen en Molukkers te willen. NCB vond de voorwaarden van het ministerie niet voldoende en koos er daarom voor om zelfstandig door te gaan als projectorganisatie zonder subsidie. Sindsdien functioneert NCB zonder subsidie.

NCB heeft drie uitvoeringsorganisaties:

  • NCB Opleidingen: Verzorgt inburgeringscursussen, taalverhoging, vaktaal op de werkvloer en leerwerktrajecten in de sectoren zorg, kinderopvang, retail en beveiliging vanuit vestigingen in Utrecht, Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Breda.
  • NCB Uitgeverij: Ontwikkelt methodes voor alfabetisering, Nederlands voor NT2 niveau 2, B1 en B2, Kennis Nederlandse Maatschappij (KNM), Module Arbeidsmarkt en Participatie (MAP), rekenen en een serie werktaal voor werken in de zorg, beveiliging en kinderopvang.
  • NCB Projecten: Verzorgt landelijk reintegratietrajecten.

Sinds de oprichting biedt het NCB al 50 jaar lang diensten en producten aan die gericht zijn op het verbeteren van de positie van migranten in de Nederlandse samenleving. Volwaardige participatie van migranten is voor NCB essentieel voor een samenleving waarin alle krachten en talenten optimaal worden benut. Om dit te bereiken, dienen overheden, bedrijven en instellingen hun organisaties toegankelijker te maken voor migranten. De samenleving is immers sterk veranderd en producten en diensten moeten ook op migranten worden afgestemd. Daarnaast moeten migranten beter worden toegerust voor scholing en opleiding om maatschappelijke mogelijkheden te benutten. NCB wil ook in de komende jaren een concrete bijdrage blijven leveren aan dit proces.

De directie van NCB dankt alle medewerkers die de afgelopen 50 jaar een grote bijdrage hebben geleverd aan het realiseren van onze doelstellingen. Samen met onze partners en opdrachtgevers hebben we gestreden voor een democratische samenleving waarin alle burgers, ongeacht hun afkomst, gelijke kansen en rechten krijgen. Na de recente verkiezingen in 2024 zijn discriminerende en zelfs racistische uitingen richting migranten en Nederlanders van andere afkomst toegenomen. NCB vindt deze ontwikkeling zeer zorgelijk.

NCB zal, zoals de afgelopen 50 jaar, ook in de toekomst blijven strijden voor een betere en rechtvaardige Nederlandse samenleving.

Directie en medewerkers NCB

 

1 augustus 2024